środa, 11 września 2013

Szarlotka z połówek jabłek- łatwa szarlotka 2

Przyszła pora na szarlotki, bardzo je lubimy. Zainspirował mnie przepis z  i postanowiłam go wypróbować. Wyszło smacznie, polecam, nie pożałujecie;) Nie trzeba dodawać cukru, serek i jabłka są dość słodkie. Jeśli chcecie zrobić lukier, proponuję ciasto na naturalnym serku homogenizowanym.

Jabłka zapiekane w cieście serowym 






  • 25 dag masła lub margaryny u mnie Kasia
  • 300 g serka waniliowego, użyłam 2 x 150 Danio 
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pełna łyżka cukru z prawdziwa wanilią
  • jabłka , u mnie ponad kg , ilość uzależniona jest od wielkości, ja miałam małe i weszło mi 10 sztuk
  • 20 sztuk winogron
  • Cynamon
  • Cukier puder







Margarynę, serki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia przekładam do miski, najpierw mieszam za pomocą widełek robota, później zagniatam miękkie ciasto.

Jabłka myję i obieram ze skórek. Przekrawam na połówki. Winogrona myję i osuszam.

Ciasto dzielę na pół, ponieważ źle się rozwałkowuje jedną połowę rozciągam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( 38x27) i przekładam na deseczkę, drugą połowę ciasta też rozciągam, w każdą połówkę jabłka wkładam winogrono, i układam na cieście jedno obok drugiego. 


Wierzch owoców posypuję cynamonem. Nakrywam odłożonym ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika, i piekę około godziny w 180 st. C


Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

jeszcze gorące,,,

jeszcze gorące , nie mogli się doczekac ;D

tutaj ciasto całkiem zimne, na drugi dzień najsmaczniejsze

*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

14 komentarzy:

  1. Z chęcią bym wypróbowała bo do ciast z jabłkami mam ogromną słabość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, polecam, ciasto jest super, nam najbardziej smakowało całkiem zimne;)

      Usuń
  2. O tej porze roku smakują najlepiej szarlotki, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto serowe a w połączeniu z jabłkami musi byc przepyszne, na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!!!!!!chociaż bardzo mało ciasta mi wyszło ale takie dobre:-)jedlismy jeszcze gorące z lodami....mmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam,przepyszne,rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...