niedziela, 18 sierpnia 2013

Żeberka w miodzie

Aromatyczne, smaczne i mięciutkie żeberka w miodzie, po prostu "miodzio"




Około kg żeberek 

Sól i pieprz mielony do smaku 

Olej do obsmażania 

Pół szklanki piwa 

Na marynatę: 

3 łyżki miodu ( u mnie akacjowy Premium Rosa

4 łyżki pikantnego ketchupu 

2 łyżki sosu sojowego 

2 łyżeczki czosnku w granulkach Kamis

0,5 łyżeczki chilli Royal Brand

3 łyżeczki papryki słodkiej Royal Brand

2 łyżki soku z cytryny 

Łyżeczka pieprzu cytrynowego  Kamis

Łyżka majeranku  Kamis

Listek laurowy 

2 kulki ziela angielskiego 







Mięso myję, dzielę na kawałki/paski osuszam. Następnie solę i posypuję pieprzem, i obsmażam z każdej strony na oleju. Zostawiam aby stygło.

W misce przygotowuje marynatę. Przekładam miód , ketchup, sos sojowy i dodaję przyprawy, ziele angielskie można utłuc w moździerzu , listek połamać. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Taką mieszanką zalewam jeszcze ciepłe żeberka, w rondlu w którym się smażyły, staram się aby były całe pokryte marynatą, zanim wystygną polewam co jakiś czas.

Po wystudzeniu nakrywam naczynie i wstawiam mięso na całą noc do lodówki.

Po tym czasie wstawiam na kuchenkę , rozgrzewam, jak zaczyna się gotować podlewam piwem, i duszę do miękkości, jakieś 2 godziny.




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...