wtorek, 27 sierpnia 2013

Muffiny na brzoskwiniowej maślance

Muffinki można robić na różne sposoby, na słodko, na słono, z rozmaitymi dodatkami. Są popularne nie tylko w USA czy Wielkiej Brytanii, bo my także je bardzo lubimy:) 

Dzisiaj próba nowych foremek;D 
Upiekłam muffiny na brzoskwiniowej maślance, bardzo proste do wykonania, poradzi sobie każdy, nawet raczkujący kucharz;D


  • 30 dag mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 200 ml maślanki brzoskwiniowej
  • 100 ml oleju z pestek winogron





Do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią, dodaję cukier i mieszam.

Do drugiej wbijam jajka, wlewam maślankę i olej, mieszam i  przelewam do miski z mąką. Łączę całość mieszając niedokładnie  łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto na muffiny ma mieć  widoczne grudki.

Tak przygotowane ciasto  przekładam do przygotowanych foremek na ciastka.

Napełnione foremki wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 20-25 minut, do zrumienienia.

Po tym czasie wyciągam i lekko studzę, następnie ozdabiam, lukrem i cukrowymi  perełkami.





Z dziećmi i dla dzieci

1 komentarz:

  1. My tez lubimy! Praktyczne do zabrania do parku przede wszystkim! :)
    Swietne te foremki-misie :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...