środa, 7 sierpnia 2013

Lekka zupka warzywna z grysikiem

Zupy warzywne to jedne z moich ulubionych. Dzisiaj zapraszam na lekką zupkę z grysikiem. Doskonała na lato i nie tylko. Można ją zabielić śmietaną lub jogurtem. 



mięso rosołowe ( u mnie z indyka)
warzywa ...
1 mały kalafior
brukselka 30 dag ( u mnie mrożona)
1 mały por
fasolka szparagowa 20 dag
1 marchewka
opcjonalnie ziemniaki
kasza manna 2-3 łyżki
świeży lubczyk
sól
pieprz biały mielony Kamis
ząbek czosnku
Bukiet smaku Kamis


Mięso na rosół myję, zalewam w garnku wodą i zagotowuję. Jeśli wytworzą się "szumy" zbieram je siteczkiem. Zostawiam do gotowania jakieś 40 minut, ugotowane mięso wyciągam z wywaru i po ostudzeniu obieram z kości i dodaję do zupy. Warzywa obieram, myję i kroję na odpowiednie kawałki, kalafiora dzielę na różyczki,czosnek w plasterki,marchewkę w małe kosteczki ( można także zetrzeć na tarce)por w piórka, dodaję do gotującego się mięsa, brukselkę wsypuję zamrożoną. Jeśli dodajemy ziemniaki, trzeba je pokroić w większą kostkę. Przyprawiam.Gotuję do miękkości warzyw, na koniec zasypuję manną, wsypując ją powoli i cały czas mieszam zupę.

Podaję i posypuję na talerzu zieloną pietruszką.


SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)