czwartek, 22 sierpnia 2013

Brokułowe kotleciki

Brokuły zamknięte w pysznych kotlecikach, łatwy sposób na przemycenie dzieciom tego zdrowego warzywa:) Doskonały dodatek do mięsa, lub  jako samodzielne danie.



2 brokuły
3 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
pęczek szczypiorku lub zielona cebulka
bułka tarta
maggi w płynie
pieprz mielony
sól ziołowa
olej do smażenia





Brokuły myję, dzielę na różyczki i gotuję, następnie studzę i rozdrabniam . Przekładam do miski.

 Jajka na twardo trę na tarce, wbijam jajka świeże, dodaję posiekaną zieloną cebulkę i mieszam. 

Dodaję łyżkę-dwie bułki tartej, przyprawiam i wyrabiam masę, jak na mielone. 

 Formuję kotleciki, obtaczam w bułce i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.

 


4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...