sobota, 13 lipca 2013

Zapiekanka z rybą i pieczarkami

Przypomniałam sobie o starym przepisie na zapiekankę z rybą i pieczarkami, troszkę go ulepszyłam, dodałam inne zioła i przyprawy.  
Zapraszam na pyszną zapiekankę pachnącą szałwią:)




1 kg mintaja lub dorsza 
60 dag pieczarek  

3 cebule

40 dag sera żółtego

5 jajek ugotowanych na twardo

150 ml śmietany 12 %
2 jajka

Mąka do obtaczania ryb

Olej do  smażenia

Przyprawy, wszystkich po łyżce
Słodka papryka
Szałwia
Czosnek w granulkach
Zioła prowansalskie
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pieprz ziołowy 

płaska łyżeczka soli





Filety jeśli mrożone odmrażam i pozostawiam na durszlaku aby całkiem odciekła z nich woda.
Następnie kroję je na kawałki. Obtaczam każdy kawałek z mące i smażę na oleju. Odstawiam.
Pieczarki  obieram  i kroję w plasterki, opłukuję na sicie, następnie obgotowuję, odcedzam i przesmażam razem z pokrojoną w plasterki cebulą.
Jajka obieram i kroję w plasterki. Ser trę na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę łączę z jajkami i w/w przyprawami bez papryki.
Blaszkę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia  ( tym razem  miałam pomocniki i wyłożył  folią aluminiową, nie polecam!!)
Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą.  Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut.
Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny.
Smacznego:)












10 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...