sobota, 13 lipca 2013

Zapiekanka z rybą i pieczarkami

Przypomniałam sobie o starym przepisie na zapiekankę z rybą i pieczarkami , troszkę go ulepszyłam, dodałam inne zioła i przyprawy.  

Zapraszam na pyszną zapiekankę pachnącą szałwią:)





1 kg mintaja lub dorsza 

60 dag pieczarek  


3 cebule


40 dag sera żółtego


5 jajek ugotowanych na twardo


150 ml śmietany 12 %


2 jajka


Mąka do obtaczania ryb


Olej do  smażenia


Przyprawy, wszystkich po łyżce
Słodka papryka
Szałwia
Czosnek w granulkach
Zioła prowansalskie
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pieprz ziołowy 

płaska łyżeczka soli





Filety jeśli mrożone odmrażam i pozostawiam na durszlaku aby całkiem odciekła z nich woda.

Następnie kroję je na kawałki . Obtaczam każdy kawałek z mące i smażę na oleju. Odstawiam.

Pieczarki  obieram  i kroję w plasterki, opłukuję na sicie, następnie obgotowuję, odcedzam i przesmażam razem z pokrojoną w plasterki cebulą.
Jajka obieram i kroję w plasterki. Ser trę na tarce o grubych oczkach.

Śmietanę łączę z jajkami i w/w przyprawami bez papryki.
Blaszkę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia  ( tym razem  miałam pomocniki i wyłożył  folią aluminiową, nie polecam!!)

Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą.  Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.

Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut.
Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny.
Smacznego:)












8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)