czwartek, 11 lipca 2013

Porzeczkowo bananowy zawrót głowy

Do zrobienia tego deseru zainspirowała mnie Ewcia z bloga  Ewa w kuchni 
Połączenie lekko kwaśnych porzeczek ze słodkimi bananami jest świetne. Lekki orzeźwiający torcik, w sam raz na upalne dni;) Zapraszam:)


składniki:


Paczka okrągłych biszkoptów 

Serek truskawkowy 1 l

2-3 banany

2 szklanki czerwonych porzeczek

1 galaretka malinowa + 250 ml wody

2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody

2 galaretki agrestowe + 750 ml wody

2 galaretki wiśniowe + 800 ml wody










Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.

Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem.

Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Banany obieram kroję w plasterki i wciskam w masę Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Galaretki agrestowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, studzę.

Gdy masa serkowa zastygnie wyciągam delikatnie literatki, w ich miejsce nakładam owoce, porzeczki i plasterki bananów , i zalewam zimną, agrestową galaretką. Odstawiam do lodówki.

Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki.

Gotowe po paru godzinach, najlepiej zrobić dzień wcześniej;)




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

10 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...