czwartek, 25 lipca 2013

Karkówka w sosie musztardowym

Raz za czas korzystam z dań w proszku, wybieram jednak te bez konserwantów, najbardziej naturalne, do takich należą między innymi Fixy Kamisa. Dzisiaj karkówka w sosie musztardowym 
w jej składzie są :bazylia, tymianek, natka pietruszki.


potrzebujemy 800 g mięsa z karczku
2 cebule
4 łyżki musztardy
Fix Kamis karkówka w sosie musztardowym
  

Mięso myjemy i dzielimy na odpowiednie kawałki, można lekko rozbić tłuczkiem.
Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry.
W misce łączymy mięso z fixem i musztardą oraz cebulą, i odstawiamy do lodówki na godzinkę ( nie jest to konieczne, ale ja tak wolę;)
Po tym czasie mięso z marynatą przekładamy do worka do pieczenia(jest dołączony do sosu)zamykamy i wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy godzinę w temp. 180 st.C.
Upieczone mięsko przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję ugotowane ziemniaki, można podpiec w piekarniku. Podaję z sałatką z czerwonej kapusty.
Pyszne, lekko słodkie danie, zasmakowało mojej rodzince;)





4 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, ja raczej robię domowe marynaty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robię sama marynaty, ale raz za czas, w ramach testów, mogę popróbować czegoś innego:) Zwłąszcza dobrego, bez polepszaczy smaków;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...