wtorek, 16 lipca 2013

Gulasz z indyka i grzybów

Z gulaszem można kombinować do woli, wg smaku, tym razem ugotowałam z grzybami z dodatkiem aromatycznego imbiru i oregano, pachniało w całym domu, pyszotka, zapraszam:)


1 kg mięsa z udźca indyka
cebula
3 ząbki czosnku
250 g mrożonych grzybów
Liść laurowy Kamis
3 kulki ziela angielskiego Kamis
10 kulek czarnego pieprzu Kamis
łyżeczka mielonego imbiru Kamis
½ łyżeczki oregano Kamis
łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
łyżka słodkiej papryki Kamis
sól i pieprz mielony do smaku Kamis
skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
olej do podsmażenia  mięsa



Mięso myję i dzielę na mniejsze kawałki, podsmażam razem z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy puści sok dodaję  grzyby ( zmrożone) , nakrywam pokrywką  i duszę aż grzyby się rozmrożą. 

Po tym czasie dodaję przyprawy, i posiekany czosnek. Zalewam gorącą wodą, ilość zależy od potrzeby.
Duszę całość do miękkości mięsa. 

Na koniec zagęszczam skrobią, i doprawiam do smaku, solą i pieprzem mielonym.

Gulasz można podać z ziemniakami, świeżym chlebem, lub kaszą np. perłową czy gryczaną. 



4 komentarze:

  1. Moje klimaty. Jutro będę robić bitki z indyka ;)
    Mięsko już się kisi w przyprawach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakoś polubiliśmy indyka, często z niego gotuję:)

      Usuń
  2. mniam!:) takie obiadki to ja bardzo lubię i szybko się robi, gdy jest drób:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...