niedziela, 7 lipca 2013

Filety z piersi po parysku

Pyszna odmiana tradycyjnie panierowanego kotleta. Filety obtaczane w mące i jajku, dosmaczone suszonymi pomidorami, czosnkiem , bazylią i... 

Filety z piersi po parysku









  




2 podwójne piersi z kurczaka
3 małe jajka
Papryka mielona słodka Kamis
Sól
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
Masło klarowane  lub olej do smażenia
Mąka do obtaczania kotletów





Piersi z kurczaka myję , odcinam polędwiczki , każdą pierś dzielę na pół i przekrawam  wzdłuż, nie rozklepuję.

Rozkładam i posypuję solą i papryką. Odstawiam na jakąś godzinkę do lodówki.

Po tym  czasie jajka wbijam do miski, ubijam lekko, dodaję sól , , z pół łyżeczki, łyżkę papryki  i 2 łyżeczki  suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.  Ubijam całość.

Kotlety obtaczam w mące następnie w jajkach i od razu smażę na złoty kolor.

Podałam z młodymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną. 



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...