sobota, 20 lipca 2013

Aromatyczne skrzydełka w ryżu

Uwielbiam dania z piekarnika, po pierwsze mało sprzątania, po drugie oszczędność, no i czas, nie trzeba stać przy garnkach i mieszać :D 


Dzisiaj przyrządziłam skrzydełka w ryżu, pyszne i aromatyczne, przyprawy takie jak garam masala, imbir czy curry nadają tej potrawie charakteru:)


Zapraszam na skrzydełka z ryżem:)




1 kg skrzydełek górnych z kurczaka ( ramion)
100 ml oleju
Przyprawy:
Łyżka garam masala   Royal Brand 
3 łyżki słodkiej papryki Kamis
2 łyżeczki imbiru Kamis
2 łyżeczki curry Kamis
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki czosnku w granulkach Kamis
Sól ziołowa ( około łyżeczki) Kamis
2 szklanki ryżu
4 szklanki wody








Skrzydełka dokładnie myję, odsączam w nadmiaru wody i posypuję przyprawami, mieszam , polewam olejem i ponownie dokładnie mieszam, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Zamarynowane mięsko odstawiam do lodówki, im dłużej tam będzie tym lepiej.

Następnie każdy kawałek obsmażam na oleju, po czym układam w żaroodpornym naczyniu.  Tłuszcz ze smażenia także wlewam do mięsa. Zasypuję ryżem i wlewam wodę.
Zakryte naczynie wkładam do gorącego piekarnika.

 Piekę około godziny, 200 st. C

Najlepiej smakuje z surówką  pekinki i innych warzyw.


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

11 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiały być pyszne i jak musiało pachnieć przyprawami:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się głodna zrobiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na prawdę smaczne, polecam:)

      Usuń
  4. jestem głodna, tyle :))), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam,ale narobiliście mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ryż cały musi być przykryty woda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien, zależy jakie naczynie. Wody do ryżu ma być 2:1

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)