środa, 26 czerwca 2013

Tarta z truskawkami na zimno

Sezon na truskawki kończy się niestety.., więc  wykorzystujemy go na maxa;)
Już jakiś czas temu „chodziła” za nami tarta. Więc postanowiłam zrobić, oczywiście z truskawkami.  Na ciasteczkowym spodzie smakuje rewelacyjnie;)




Na spód
30 dag ciastek czekoladowych z masą ( markizy)
Masa:
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki  skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
2 jajka
3 łyżki cukru
500 ml mleka
Dodatkowo:
Truskawki  ( 50 – 70 dag)
Galaretka cytrynowa






Ciastka rozdrabniam/ mielę  za pomocą blendera  . Przesypuję do formy na tartę i wylepiam nimi spód porządnie dociskając . Wstawiam do lodówki na jakieś pół godziny. 

W tym czasie przygotowuję masę i galaretkę. Galaretkę rozpuszczam w 350 ml gorącej wody, mieszam dokładnie i odstawiam do wystudzenia.

Z pół litra mleka odlewam 200 ml i miksuję go z jajkami, dodaję obie mąki i cukier z wanilią, ponownie miksuję. Resztę mleka słodzę 3 łyżkami  cukru i doprowadzam do wrzenia,  wlewam do niego mleko z mąkami, cały czas mieszając zagotowuję. Odstawiam do przestudzenia.

Truskawki myję i odcinam szypułki, osuszam .

Na schłodzony spód z ciastek wylewam lekko ciepłą masę, układam gęsto truskawki, i zostawiam aby dobrze wystygło. Gdy już jest zimne wylewam lekko tężejącą galaretkę. 

Smacznego:)





Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...