czwartek, 13 czerwca 2013

Łazanki z młodą kapustą

Zapraszam na pyszne łazanki , tym razem z młodą kapustą:)
\








Składniki:

Paczka makaronu czanieckiego łazanki 
główka młodej kapusty
4-5 cebul
4 laski kiełbasy drobiowej ( około 50 dag)
Parę łyżek oleju do podsmażenia cebuli i kiełbasy
Pieprz czosnkowy
Pieprz  czarny z młynka







Makaron gotuję al’ dente ( 8 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu zostawiam na durszlaku.

Kapustę myję i szatkuję, gotuję w małej ilości wody, tak aby była na wpół twarda.

Obraną cebulę kroję w pół plasterki, kiełbasę w drobną kosteczkę. Na patelni podsmażam kiełbasę, dodaję cebulę i smażę do zrumienienia. Doprawiam pieprzem czosnkowym. Następnie łączę z odsączoną z wody kapustą. 

Na talerz wykładam porcję makaronu, posypuję obficie świeżo zmielonym pieprzem, nakładam kapustę z makaronem, doprawiam i podaję;)

Makaron spisał się na medal, nie skleja się i nie rozpada, jest smaczny,  polecam serdecznie;)







4 komentarze:

  1. taki trochę smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Olusiu, trochę... bo u mnie to tak lubi być tradycyjnie z nutką nowoczesności;) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  2. Uwielbiam ,zjem każdą ilość ,jak nie na raz ,to na raty.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...