sobota, 25 maja 2013

Ruskie z wiejskim serkiem

Ślimak, Ślimak wystaw rogi 

dam Ci sera na pierogi 

do pierogów dam kapusty 

może trafię w Twoje gusty?......


Chyba większość z nas je uwielbia, dzisiaj zapraszam na ruskie, twaróg zastąpiłam serkiem wiejskim, takie moje małe kombinacje, przyznam  wyszły kapitalne;))



Ciasto rewelacyjne, polecam do wypróbowania:)






Pierogi: 



½ kg mąki pszennej + 2 łyżki skrobi kukurydzianej 

2 łyżki oleju roślinnego ( u mnie z pestek winogron) 

100 ml wody 

200 ml mleka 

Sól 





Farsz:





30 dag ugotowanych ziemniaków 

2 opakowania serków wiejskich ( 2 x 200 g ) 

2 cebule 

Pełna łyżka pieprzu mielonego 

Łyżeczka majeranku 

Łyżeczka czosnku w granulkach 

Sól do smaku 

Najpierw przygotowuję farsz. 

Ziemniaki, mogą być z dnia poprzedniego, gniotę je tłuczkiem , serki odsączam ze śmietanki, i dodaję do ziemniaków. Cebule obieram, kroję w drobną kosteczkę i przesmażam na złoto na oleju. Dodaję do miski z serkami i ziemniaki , wsypuję przyprawy i mieszam razem.


Odstawiam i zabieram się za ciasto. 


Mąkę pszenną i skrobię przesiewam do większej miski. Mleko i wodę odmierzam do garnuszka i lekko podgrzewam, ma być ciepłe nie gorące, następnie wlewam 2 łyżki oleju, mieszam . Całość dodaję do mąki , dosypuję troszkę soli . 



Zagniatam gładkie ciasto, wałkuję i wykrawam koła, wielkość dowolna. Na środek każdego wykładam farsz, i sklejam pierogi. Gotuję od razu ( od wypłynięcia około 7 minut, zależy od wielkości, moje miały 14 cm średnicy) Podaję z przesmażoną cebulką, można także polać stopionym boczkiem ( skwarkami)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)