niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka z rzodkwi i rzodkiewek

W oczekiwaniu na "nowalijki" używamy dostępnych warzyw, tym razem misz masz rzodkiewkowy, pyszny i zdrowy.
Rzodkiew bogata jest w związki mineralne i witaminy, ma łagodniejszy smak od rzodkiewki, jest doskonała do surówek, i ma tylko 12 kalorii w 10 dag :)



pęczek rzodkiewek
2 białe rzodkwie
6 jajek
2 cebulki dymki- użyłam tylko zieloną cześć
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu Babuni
sól  i pieprz do smaku ( u mnie pieprz kolorowy)
Dodatkowo  przyprawa do sałatek w młynku 








Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram.  Następnie kroję w kosteczkę.  Warzywa myję, rzodkwie obieram i trę na tarce o grubych oczkach, dodaję do miski z pokrojonymi jajkami,  rzodkiewki ścieram tak samo. Dymkę siekam i wsypuję do reszty.  Dodaję majonez i jogurt, doprawiam, wszystko razem mieszam.  Tym razem podałam ze śledziem marynowanym, taka próba, smakowało, polecam:)





*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Akcja KolacjaPrzywołujemy wiosnę!!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie sałatki. Teraz już za późno i nie kupię podstawowych odmian rzodkwio-rzodkiewkowych, ale zrobię jutro. A teraz aż za bardzo zgłodniałam. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...