wtorek, 2 kwietnia 2013

Pasztet z mięsa mieszanego

Coraz częściej przygotowuję własne szynki/ wędliny do chleba, nie mogłam pominąć pasztetu, dzisiaj z mięsa mieszanego tj królika , wieprzowego i drobiowego które pozostało z rosołu. 
Warto go zrobić nie tylko od Święta:)





1,50 kg mięsa z królika ( comber, żeberka i przednie łapki) 

2 udka z kurczaka( razem ze skórą) – z rosołu 

2 skrzydła z indyka( ze skórą)- z rosołu 

0.5 kg tłustego karczku 

0.5 kg boczku 

1 kg wątróbki z indyka + wątroba z królika 

2 cebule

2 marchewki

pietruszka - korzeń

mały seler 

2 łyżki smalcu 

2 bułki pszenne 

6 jajek 

Przyprawy: 

Liście laurowe ( 5-6) 

Ziele angielskie( 7-8) 

Pieprz czarny + zielony ( 15 kulek) 

Czosnek ( 4 ząbki) 

Jałowiec ( 10 kulek) 

Majeranek ( 2 -3 łyżki) 

Do smaku: 

Sól 

Pieprz mielony 

Pierz ziołowy 

Gałka muszkatołowa ½ lub wg smaku






Mięso z królika, karczek , boczek gotuję do miękkości z przyprawami .Pod koniec gotowania dodaję warzywa.
Cebulę obieram, kroję w piórka i duszę na smalcu, do zrumienienia.
Ugotowane mięso wyciągam, odkładam do wystudzenia, do wywaru wkładam umyte wątroby i parzę około 20 minut. Następnie odcedzam i studzę. W części ciepłego wywaru moczę bułki.
Udka i skrzydła obieram z kości. Tak samo postępuję z wystudzonym mięsem królika i wieprzowym.
Zimne wątróbki kroję na kawałki.  Mięsa, warzywa  i cebulkę  mielę w maszynce do mięsa, na koniec dodaję do mielenia wyciśniętą z wywaru bułkę.  Do masy mięsnej wbijam jajka, wsypuję startą gałkę muszkatołową ,doprawiam solą, pieprzem mielonym czarnym i ziołowym, mieszam dokładnie, najlepiej ręką.  Wymieszaną masę przekładam do foremek, zapiekam w piekarniku, 180 st. C około 2 godziny.

2 komentarze:

  1. uwielbiam pasztet domowej roboty :) jest o wiele lepszy niż te sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...