poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Chrzan z jajem

Iście wielkanocny przysmak, ze swojską szyneczką rarytasio:) 

U nas nr 1 na Wielkanoc, to przysmak całej naszej rodziny. 

Jedni wolą łagodniejszy, drudzy ostrzejszy, my lubimy właśnie na ostro:) 





20 jajek  

2 słoiczki chrzanu Smak - ostry ,po 270 g każdy

kubek śmietany ( 200 g)

3 łyżki cukru ( jeśli ma być łagodniejszy dodać więcej cukru, lub mniej chrzanu)









Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić i obrać. Każde jajko przekroić na pół i wyjąć z niego żółtko. Wszystkie żółtka miksuję blenderem z cukrem i śmietaną, na jednolitą masę.  

Białka rozdrabniam  za pomocą widelca, lub ścieram na tarce o dużych oczkach a następnie łączę je z żółtkami i dodaję do nich chrzan. 

Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Jeżeli jest za ostre można dodać trochę więcej cukru. My jednak wolimy mocny smak chrzanu:)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...