niedziela, 31 marca 2013

Żurek wielkanocny

Bez żurku nie ma Wielkanocy, pyszny, kwaśny , pachnący czosnkiem ..mniam:))
Przyprawa od Kamisa nadaje mu wspaniałego smaku i aromatu:)




0.7  l zakwasu na żur  

3 l wywaru z warzyw i  wędzonych kości



200 ml gęstego jogurtu
2 łyżki majeranku
3 - 4 ziela angielskie
 3 listki laurowe 
5 kulek pieprzu
Łyżeczka pieprzu ziołowego
czosnek 3 - 4 ząbki
łyżka suszonych zmielonych grzybów
kiełbasa biała parzona  - 1 na osobę
jajka    - 1 na osobę
Jajka gotuje na twardo, i obieram.





Wywar   przecedzić, i zagotować. Zakwas żurkowy dobrze rozmieszać i wlać do wywaru, czosnek rozgnieść , dodać do żurku, wsypać 3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego , dodać reszte przypraw i gotować często mieszając ponieważ może się przypalić. Kiełbasę pokroić w grubsze plastry i dodać do żurku. Na koniec zabielić  jogurtem, i posypać majerankiem. Z chlebków wydrążyć środek, i dobrze ugnieść palcami wnętrze, aby żurek nie rozmoczył naszych chlebowych miseczek. Gorący żurek wraz z kiełbaską nalewać do chlebków, dodać plastry jajka i podawać. Smacznego:)


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

3 komentarze:

  1. podoba mi się ten sposób podania w chlebie, u mnie się tego nie preferuje.
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żurek podany w chlebkach. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)