piątek, 8 marca 2013

Roladki z indyka z pieczarkami i mozzarellą

Pyszne połączenie pieczarek, cebuli i mozzarelli, zapraszam, smacznego:)





4 plastry z piersi indyka ( około 1/2 kg) 

50 dag pieczarek 

1 cebula 

Ser mozzarella 

Tymianek 

Curry 

Czosnek w granulkach 

Sól 

Papryka słodka 

Liść laurowy ( 2 szt) 

Ziele angielskie ( 3 kulki) 

Olej do pod smażenia 

150 ml śmietany 

2 łyżki skrobi kukurydzianej





Porcje mięsa delikatnie rozklepuję, i nacieram przyprawami (tymianek, curry, czosnek w granulkach, sól  , papryka słodka )Zawijam w woreczek foliowy i wkładam do lodówki ( min. na 1 godz.)
W międzyczasie przygotowuję pieczarki. Obieram je, myje i kroję , większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wrzucam na wrzątek i obgotowuje jakieś  5 minut, odcedzam i przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem.  Dodaję pokrojoną  drobniutko cebulę, podsmażam, co jakiś czas  dolewam wodę    i duszę  około  30 minut, do całkowitego odparowania płynu .
Odstawiam do wystudzenia.  Kulki mozzarelli kroję na połówki. Na filety nakładam po łyżce pieczarek i połówki sera. Zwijam roladki, spinam i obsmażam na oleju z każdej strony.  Następnie podlewam gorącą wodą, dodaję resztę pieczarek , liście laurowe, ziele ang. i posypuję czerwoną papryką .
Duszę pod przykryciem około 30 minut ( trzeba sprawdzić czy mięso jest miękkie)
Po tym czasie wyciągam roladki i zagęszczam sos, skrobię mieszam ze śmietaną i wlewam do sosu. Można na koniec przyprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Roladki podaję polane sosem, z ziemniakami i dowolną surówką. 




4 komentarze:

Jeśli Ci się spodobało pozostaw po sobie ślad w postaci komentarza, będzie mi łatwiej Cię odwiedzić;) Jeśli skorzystasz z przepisu, podziel się opinią, wyślij zdjęcie i pokażemy je na fp bloga na fb :)