środa, 6 marca 2013

Krucha babka z kakao

Pyszna krucha babeczka z kakao, doskonała do popołudniowej kawki lub herbatki:)
Zapraszam:)


4 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi kukurydzianej
220 ml dobrego oleju
kilka kropel ulubionego aromatu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
tłuszcz i bułka tarta do   formy
polewa czekoladowa
posypka czekoladowa






Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i dokładnie miksuję.  Pszenną mąkę przesiewam i wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodaję do masy jajecznej, ponownie miksuję.  Dolewam olej i aromat cały czas miksując.
Formę na babkę smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą.  Wlewam ¾ ciasta. Do pozostawionej części dodaję kakao , mieszam i wylewam na wierzch, widelcem delikatnie mieszam, robiąc esy floresy.
Wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około 40 minut.
Po upieczeniu studzę ,oblewam polewą i posypuję  czekoladową posypką.


Kulinarny Dzień Kobiet

3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...