wtorek, 5 marca 2013

Bigos- Drobiowy bigosik

Bardzo lubimy bigos, lecz czasami trzeba zjeść lżej, i tak powstają nowe przepisy, na tradycyjne dania z nutką nowoczesności:)
Dzisiaj zapraszam na lekki bigos drobiowy:)


1 kg kiszonej kapusty
2 wędzone udka kurczaka
30 dag kiełbasy drobiowej
opakowanie pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą z oliwek Pudliszki ( 400 g)
łyżka przyprawy do bigosu  
2 ząbki czosnku
8 ziarenek pieprzu
3 ziela ang.
2 listki laurowe
garść suszonych grzybów
5-6 śliwek suszonych kalifornijskich
2 łyżki suszonej włoszczyzny






Kiszoną kapustę kroję, przekładam do garnka, dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, suszoną włoszczyznę , grzyby , śliwki oraz pomidory, zalewam wodą i wstawiam do gotowania.

Udka obieram ze skóry, i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w kostkę, i  podsmażam na patelni bez tłuszczu.

Po godzinie gotowania kapusty dodaję do garnka kawałki kurczaka i podsmażoną kiełbasę.
Gotuję do miękkości kapusty.


Na koniec ewentualnie doprawiam do smaku, (przyprawą w płynie )

Podaję ze świeżym chlebkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...