piątek, 29 marca 2013

Baranek, kurka i zajączek

Można kupić baranka w sklepie, ale takie upieczone własnoręcznie są najlepsze, 
i żadne sklepowe im nie dorównają;)





3 jajka 

25 dag mąki tortowej 

10 dag cukru 

½ szklanki wody 

½ szklanki oleju 

łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 

masło lub margaryna i bułka tarta ,do wysmarowania formy






Jajka wybijam do miski, dosypuję cukier i cukier z wanilią, i ubijam całość do uzyskania  puszystej masy ( minimum 5 minut).

  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do masy jajecznej, wlewam wodę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie miksuję.

Formy starannie smaruję margaryną lub masłem i posypuje bułką tartą.

Wlewam ciasto do ¾ wysokości każdej foremki. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakieś 30 minut.

 Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia.  

Później zostaje ozdabianie, wg gustu.


*ciasta wystarcza na 3 foremki
-baranek 14x16 cm
-kurka 12x13 cm
-zając 14x16 cm


























































1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...