sobota, 9 lutego 2013

Śledzik w sosie z marchewką

Uwielbiamy śledzie, więc kombinuje ze smakami, dzisiaj w sosie z marchewką i z jabłkiem, wyszło pysznie, zapraszam:)




4 śledzie – filety marynowane
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Groszek konserwowy
1 średnia marchewka
½ jabłka
Pieprz mielony do smaku






Najpierw robię sos,  marchew i jabłko obieram i myję.  Marchewkę trę na tarce o drobniutkich oczkach, jabłko kroję w małą kostkę.  Groszek odcedzam z zalewy.
W misce łączę majonez, jogurt/ śmietanę, i musztardę, dodaję startą marchew, kostki jabłka i groszek. Całość mieszam i doprawiam pieprzem.
Śledzie obieram ze skórki, kroję w paseczki i układam na talerzu.  Ugotowane i pokrojone dowolnie jajka wykładam na śledzie, na to warstwa sosu. Udekorować, odstawić na 15 minut  i pałaszować. Smacznego!









2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...