niedziela, 17 lutego 2013

Kawowe serca bezowe

Małe kruche i słodkie, raj dla podniebienia :)

Bezy z bitą śmietaną i owocami :)






---------------

5 białek
15 łyżek cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki kawy inki
1 łyżeczka octu winnego
do dekoracji śmietana kremówka ( 250 ml) + śmitanfix+ łyżka cukru
dowolne owoce
czekoladowe ozdoby







Białka wlewam do wyższego naczynia, i ubijam na sztywno dosypując porcjami cukier.


Jak są już porządnie ubite dodaję łyżeczkę octu winnego , łyżkę skrobi, sypką kawę inkę i delikatnie mieszam całość.


Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i dla ułatwienia narysowałam serca, następnie wypełniam je masą bezową .


Wkładam do nagrzanego piekarnika do 140 – 150 st. C ( termo obieg) i piekę ( suszę) około 70 minut.


Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.


Następnie ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem, i śmietan-fixem.


Zimne bezy dekoruję przed podaniem.



2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...