niedziela, 6 stycznia 2013

Orzeszki -kruche korpusy

Pyszne ,kruche korpusy orzeszków czy innych ciasteczek, 
można nadziewać rozmaitymi masami, 
są lubiane przez dzieci i dorosłych:)

Orzeszki -kruche korpusy 


30 dag mąki pszennej
25 dag mąki krupczatki
25 dag masła
2 żółtka
Łyżeczka sody
2 łyżki  octu
3 łyżeczki cukru
150 ml gęstej śmietany

Obydwie mąki mieszam ze sobą, dodaję miękkie masło, sodę, żółtka, ocet, śmietanę i cukier. Zagniatam ciasto, ma być mięciutkie, i nie lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby.
Z ciasta odrywam kawałek, formuję wałek , i  dzielę na małe kuleczki, wielkość zależy od tego jakie mamy foremki.
Kuleczki wkładam do rozgrzanej formy i piekę łupinki. Upieczone odkładam  do ostudzenia, później za pomocą nożyka odkrawam wystające ciasto.
Korpusy przechowuję zamknięte w puszce, przekładam masą dwa dni przed konsumpcją:)
Doskonała masa kakaowa w moich zbiorach…( KLIK)












13 komentarzy:

  1. Ostatni raz takie orzeszki jadlam na swojej komunii wieki temu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna mi się marzą takie ciasteczka, ale nie mam odpowiednich foremek:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulla, wpisz w google https://www.google.pl/search?q=forma+na+orzeszki&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=6nTpUNGBOs3BswaHwIGoCA&ved=0CEQQsAQ&biw=1366&bih=645 do koloru do wyboru, miłego szukania i pieczenia:)))

      Usuń
  3. Smaki dzieciństwa:)
    Niezapomniany smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak używa Ci się takiego opiekacza? Ja piekę w tradycyjnej patelni i zastanawiałam się nad zakupem właśnie opiekacza, ale boje się, że będą za mało kruche

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te orzeszki! mogłabym je jeść tonami hih :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bardzo lubię te kruche orzeszki. Robię je w dwóch wersjach, tak ja w przepisie, tradycyjnie, na krucho lub z dodatkiem nutelli. Są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka mojego dzieciństwa pozdrawiam i zapraszam na nowy blog

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...