piątek, 25 stycznia 2013

Kapusta duszona z kminkiem

Taką kapustę gotowała moja babcia, jej mama i moja mama, teraz gotuję ją ja:)

Kapusta z kminkiem, idealny dodatek do schabowego i mielonego


Kapusta duszona z kminkiem 





1 i ½ kg białej kapusty
10 dag masła lub smalcu
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
Kostka mięsna ( szukać bez glutaminianu sodu)
2 łyżki kminku
Skrobia kukurydziana lub mąka do zagęszczenia
Przyprawa w płynie
Pieprz mielony


Umytą kapustę dzielę na ćwiartki i szatkuję.   W garnku roztapiam tłuszcz, i  przekładam poszatkowaną kapustę. Dodaję przyprawy, listki laurowe, ziela ang. pieprz w kulach , kminek i kostkę mięsną, mieszam wszystko i duszę mieszając.  Jak kapusta puści sok podlewam całość gorącą wodą, tak aby kapusta była równo z nią.
Gotuję do miękkości. Po tym czasie zagęszczam skrobią rozmieszaną w wodzie. Doprawiam przyprawą w płynie i mielonym pieprzem.
Doskonały dodatek do schabowego, lub kotletów mielonych. 



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

2 komentarze:

  1. ogółem nie przepadam za kminkiem, ale w kapuście bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy jeszcze dodać do łopatki lub karczku ( duszonego) i czasami do barszczyku:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)