piątek, 28 września 2012

Francuskie paczuszki z rybą

Z ciastem francuskim można improwizować i wymyślać smaczne jedzonko:)

Dziś paczuszki z dorszem, pychaaa.......








40- 50 dkg ryby ( dorsz, mintaj)


Gotowe ciasto francuskie


Jajko


Przyprawy wg gustu, u mnie takie:


Sól morska


Pieprz cytrynowy


Szałwia


Koperek


Mielony pieprz kolorowy







Rybę, jeśli mrożona trzeba odmrozić, następnie kroję ją w paseczki, jeśli kostka wystarczy po odmrożeniu rozdzielić. Mięso przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami. Zakrywam i zostawiam tak na 1-2 godzin.

Ciasto francuskie dzielę na 6 części, w filiżance łączę jajko z przyprawami ( te samo co do rybki) i smaruję nim każdy kawałek ciasta.

Układam kawałki ryby na ciasto, i zawijam paczuszki, wierzch także pokrywam jajkiem z przyprawami.

Piekę 20 -25 min w piekarniku nagrzanym do 175st.C ( termoobieg)


poniedziałek, 24 września 2012

Sałatka do słoików papryka z cebulą


Pyszna, słodko kwaśna sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu, lub po prostu na kanapkę;)
Przepis dostałam lata temu od Teresy, koleżanki z pracy:) 
Przy okazji pozdrawiam Terenię :)



3 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
2 łyżki soli kamiennej
Na zalewę
½ l octu 10%
2 l wody
1 szklanka cukru












Paprykę dokładnie myję i  oczyszczam z nasion i białych części,  kroję w paseczki. 

Cebulę obieram, myję i kroję w piórka.  Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na  40 minut.

W między czasie przygotowuję  zalewę, zagotowuję  wodę z cukrem, dolewam ocet.  Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. 
Gotuję od zagotowania  15 minut.

Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.

Jak ostygną wynoszę do spiżarni.

Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków. 





piątek, 21 września 2012

Czekoladowe naleśniki







2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
4 szklanki mąki pszennej
2 budynie czekoladowe
1/3 szklanki oleju
2 jajka
Powidła śliwkowe
Serek homogenizowany waniliowy
Cukier puder
Do miski wlewam mleko, wodę gazowaną , wbijam dwa jajka ,całość miksuję, do masy przesiewam mąkę i dalej dokładnie miksuję, następnie wsypuję budynie i dolewam olej. Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto jest dość gęste.
Rozgrzewam patelnię teflonową, i nalewam na rozgrzaną porcje ciasta. Smażę naleśniki  z obu stron.
Lekko przestudzone smaruję powidłami, serkiem waniliowym, lub tym i tym.. Posypuję na talerzu cukrem pudrem. Smacznego:)





Bezy a'la Pavlova

Ulubione ciacha z dzieciństwa, bezy!!! Najlepsze z bitą śmietaną i owocami, słodkie i chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku. Nie potrafię się im oprzeć :)
















SKŁADNIKI:



· 7 białek 

· 20 łyżek cukru pudru 

· 2 łyżki cukru waniliowego 

· 2 łyżki skrobi kukurydzianej 

· Łyżka octu winnego białego 

· ½ litra śmietany kremówki 

· 2 x śmietanfix 

· Owoce do dekoracji, truskawki i jagody 

PRZYGOTOWANIE: 

Ubijam białka z odrobinką soli, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, aż do uzyskania gęstej – sztywnej masy. Następnie do białek dodaję ocet i przesiewam skrobię , wszystko dokładnie ale delikatnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do 150 st.C. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam łyżką porcje piany tworząc kółka, piekę z włączonym termoobiegiem około 90 minut. Po upieczeniu zostawiam w wyłaczonym, lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem i śmietanfixem, wykładam na bezy, i dekoruję owocami. 




Bukiet Smaku od Kamisa, testowanie!!







Dzięki uprzejmości Firmy KAMIS, mam możliwość przetestowania Nowości – uniwersalnej przyprawy „Bukiet Smaków”

Od razu moją uwagę przyciągnęło opakowanie, śliczne i kolorowe, i najważniejsze wygodne w użyciu otwieranie strunowe. Można spokojnie przechowywać produkt w oryginalnym opakowanie bez obawy że straci smak, czy zapach.

Bukiet smaku dostępny jest w różnych gramaturach, więc każdy może wybrać odpowiednią dla siebie.

Różnorodny skład warzyw zachęca do użycia.

W skład przyprawy wchodzą: marchew, pietruszka, por, cebula, a także pomidory i papryka. Bukiet smaku jest bardzo wydajny, wystarczy 1 łyżeczka na 250 ml np. zupy.



Bardzo mi się podoba że na opakowaniu podane są informacje( GDA*) o zawartości białka, soli, tłuszczu, węglowodanów i wartość kaloryczna.

Użyłam tej świetniej przyprawy do zupy jarzynowej, do roladek z indyka, do omleta, za każdym razem byłam zadowolona ze smaku.

Polecam Bukiet Smaku firmy Kamis z czystym sumieniem


   



http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/09/dzisiaj-polecam-roladki-z-piersi-indyka.html


wtorek, 18 września 2012

Królik w pysznym sosie




Długo nie jedliśmy króliczego mięska, jest niedoceniane w Polsce..a szkoda bo powinno- jest dietetyczne, delikatne i bardzo smaczne:)




Około 1 kg mięsa z królika 

3 liście laurowe 

4-5 kulek ziela angielskiego 

Kolorowy pieprz cały ( około 15 ziarenek) 

½ łyżeczki owocu jałowca 

2 łyżki czerwonej papryki w proszku 

Łyżka warzywka 

3 ząbki czosnku 

10 dkg masła 

Skrobia kukurydziana ( 3-4 łyżki) i śmietana 200 g do zagęszczenia sosu




Mięso dokładnie myję, dzielę na porcje, osuszam. W rondlu rozpuszczam masło, opiekam kawałki królika z każdej strony. Podlewam gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte,dodaję przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam całość i duszę na wolnym ogniu około dwóch godzin. Podczas duszenia mięsa pilnuję aby było cały czas przykryte wodą. ( dolewam zawsze wrzątek) 

Jak mięso jest już odpowiednio miękkie, wyciągam do miski, nakrywam aby nie stygło. Powstały sos przecedzam przez sitko. Skrobię rozprowadzam z wodą i śmietaną. Zagęszczam sos i zagotowuję, jeśli jest taka potrzeba można doprawić pieprzem i solą. 

Królika podaję na liściach sałaty, polewam sosem, można podać oczywiście z ziemniakami , najbardziej mi pasują do tego dania tarte buraczki:) 











sobota, 15 września 2012

Racuszki jabłkowo serowe

Mało mąki, dużo owoców, takie lubimy najbardziej:)



½ kg sera homogenizowanego ( naturalny)
4- 6   jabłek
2 jajka
Łyżka cynamonu
Łyżka cukru
Mąka
Olej do smażenia








Jabłka myję, obieram i trę na tarce o średnich oczkach. Przekładam do miski, wbijam dwa jajka, dodaję cynamon ,cukier i  serek naturalny, wszystko dokładnie mieszam łyżką, dosypuję mąkę ( około 4-5 łyżek) ciasto powinno być gęste. 
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, nakładam łyżką  porcje ciasta i piekę racuszki do przyrumienienia. Po upieczeniu przekładam na ręcznik papierowy. 
Jeśli mało słodkie można posypać cukrem pudrem. 






czwartek, 13 września 2012

Roladki z indyka z papryką w sosie chrzanowo żurawinowym


Dzisiaj polecam roladki z piersi indyka,nadziane szynką i papryką, smaczne, niskokaloryczne danie;)



60 dkg piersi z indyka
5 plastrów szynki
¼ czerwonej papryki
ogórek kiszony
pieczarki marynowane ( parę sztuk)
2 serki topione z szynką ( małe trójkąciki)
chrzan z żurawiną
mąka
2 łyżki oleju
Listek laurowy
3 kulki ziela ang
7 kulek pieprzu
1 łyżeczka przyprawy warzywnej Bukiet smaku "Kamis"
Łyżka śmietany







Mięso myję i  dzielę na plastry, z tej porcji zrobiłam 5 roladek. Plastry delikatnie rozklepuję tłuczkiem( przez  worek foliowy) . Następnie smaruję każdy chrzanem z żurawiną ( 1 łyżeczka na porcję)
Na to kładę plaster szynki. Umytą paprykę i  ogórka kroję w paseczki, pieczarki na ćwiartki, układam na szynce, na wierzch dodaję kawałek serka topionego. Zwijam roladki, spinam wykałaczkami, każdą roladkę obtaczam w mące, i przesmażam na oleju. Do osobnego rondla wlewam wodę ( około 330 ml) dodaję przyprawy ( liść, ziele, pieprz i warzywko) zagotowuję i dodaję podsmażone roladki. Duszę 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie roladki wyciągam, a na powstałym wywarze robię sos. Dodaję resztę chrzanu, i zagęszczam mąką i śmietaną. Ewentualnie doprawiam warzywkiem. Zagotowuję i gotowe.
Rolady podaję z warzywami, polane sosem. Można podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.



środa, 12 września 2012

Omlet z papryką i pieczarkami ( dieta)


Pyszny a zarazem dietetyczny omlecik , 2 w 1 Doskonały na śniadanie, obiad lub kolację. Polecam:)






3 jajka
Pełna łyżka szczypiorku, suszony( Kamis ) lub świeży
½ łyzeczki przyprawy uniwersalnej warzywnej Bukiet Smaku firmy Kamis
3-4  pieczarki
1 mała cebula
¼ czerwonej papryki
 Olej słonecznikowy do smażenia ( 1-2 łyzki)








Umyte i obrane pieczarki kroję w plasterki, zagotowuję, odcedzam i przekładam na patelnię z olejem, duszę chwilkę. Obraną cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do pieczarek, umytą  paprykę kroję w drobną kosteczkę i także przekładam do pieczarek, mieszam i duszę , jak wyparuje sok powstały podczas smażenia podlewam gorącą wodą ( około 50 ml) duszę do całkowitego odparowania płynu. Jajka delikatnie ubijam ze szczypiorkiem i przyprawą warzywną, wlewam do warzyw i pieczarek . Smażę do chwili ścięcia się dolnej części omleta, następnie nakrywam pokrywką i tak dochodzi około 5 minut.  Gotowy przekładam na talerz i dekoruję papryką i  marynowaną pieczarką. Super danie na śniadanie, obiad lub kolację. 





Protalowe dania i przekąski

poniedziałek, 10 września 2012

Sernik z gruszkami i żurawiną






Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
masło lub Kasia ( 250 g)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do 1/3 ciasta -1 łyżka kakao

Masa serowa:
1 kg sera mielonego
1 masło (250 g)
2 budynie śmietankowe
2 jajka
¼ szklanki cukru

Do piany:
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel  żurawinowy ( duży na ¾ l)
½ kg słodkich gruszek
suszona żurawina








Najpierw z podanych składników zagniatam ( z pomocą robota) kruche ciasto,  gdy już jest dobrze wyrobione do 1/3 części dodaję kakao i ugniatam. Wkładam do woreczka  i  do lodówki.
Resztę ciasta wałkuję   i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem.
Przygotowuję masę serową, do miski przekładam ser, dodaję miękkie masło, jajka , cukier i budynie, wszystko dokładnie ucieram. Powstałą masę przekładam do blaszki z ciastem. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroję na kawałki, i układam na masie, posypuję żurawiną.
Następnie robię  piankę, białka ubijam z cukrem na sztywno, dodaję kisiel i dokładnie mieszam ( łyżką)Gdy jest gotowa przekładam na owoce, rozsmarowuję, a na wierzch ścieram część ciasta z kakao. Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piekę około godziny