sobota, 21 lipca 2012

Test przyprawy MARSYL - ogórki konserwowe



Zostałam poproszona o przetestowanie przyprawy do konserwowania ogórków firmy  PHU "Marsyl"
  

Nigdy nie używałam gotowej mieszanki do przetworów więc chętnie się zgodziłam. Już po otwarciu przesyłki czułam że nie będę żałować, zapach roznosił się po całej kuchni, i zaciekawiona sprawdziłam  składniki... 

*koper
*gorczyca
*czosnek
*ziele angielskie
*liść laurowy
*cebula
*estragon
*pieprz czarny
*marchew
*papryka ostra


No i wszystko jasne, same naturalne składniki, bez polepszaczy, ulepszaczy itp :))
W końcu przyprawa posiada znak Q -Jakość roku 2009!! :)
Opakowanie wystarczy na 8 litrowych słoików  ( 8 łyżek) 


Zawsze sierpień jest u nas porą "ogórkową" lecz mam szansę poznać wcześniej zalety gotowej mieszanki przypraw. 

Zabrałam się do dzieła, i aby przetestować przyprawę od A do Z, zrobiłam wg przepisu podanego na opakowaniu.
Jak zawsze przygotowałam słoiki, należy je dokładnie umyć i wyparzyć, to samo trzeba zrobić  z nakrętkami.
Wybierałam średniej wielkości ogórki, dokładnie umyłam i zalałam zimną wodą, zostawiłam na parę godzin. Następnie wsypałam do słoików po łyżce przyprawy MARSYL , i ułożyłam ciasno ogórki.



zalewa;
#1 l wody
#1/2 szklanki octu 10%
#płaska łyżka soli
#100 g cukru
Zagotowałam wodę z solą i cukrem, pod koniec dodałam ocet. 
Gorącą zalewa zalałam ogórki, natychmiast zakręciłam i odwróciłam do góry dnem. Gdy całkiem wystygły wyniosłam do spiżarni, ( w chłodne miejsce)



Po 2 -3  tygodniach ogórki są gotowe do spożycia. U mnie testowanie smaku nastąpiło po 4 tygodniach:)
A więc tak.........ogórki są pyszne, pachną wspaniale, są twarde i chrupiące. Można je podać samodzielnie jako przekąskę, jako dodatek do sałatki, lub  na kanapkę..pycha;))  



i na kanapce..mniammmm:))



Zrobię sobie zapas tej przyprawy na sierpień i zrobię dużo więcej niż do testowania, są naprawdę smaczne i polecam z czystym sumieniem;)

Na koniec chcę podziękować za możliwość przetestowania   przyprawy portalowi PRZYŚLIJ PRZEPIS










poniedziałek, 16 lipca 2012

Aromatyczne mielone


Nigdy nie za wiele tradycji, kotlety mielone, moja babcia mówiła "siekane"  Podane z młodą kapustką smakują wybornie;)







Składniki:
1 i ½ kg mięsa wieprzowego( łopatka, karczek, szynka)
2 cebule
6 ząbków czosnku
3 jajka
3 łyżki bułki tartej ( do mięsa)+ do obtoczenia kotletów
Mleko  około  100 ml
Sól , pieprz i przyprawa w płynie
Tłuszcz do smażenia ( Planta, olej)





Wykonanie:

Mięso myję, kroję na kawałki i mielę wraz z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, myję, kroję   i dodaję do mielenia razem z mięsem.  W między czasie 3 łyżki bułki tartej zalewam mlekiem i mieszam, ma być rzadka masa( zgęstnieje) odstawiam aby napęczniała. Do zmielonego mięsa wbijam jajka.  Dodaję bułkę z mlekiem, pieprz, sól i maggi. Mieszam razem dokładnie. Następnie formuję kotlety, i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam Plantę z olejem i  smażę kotlety .
Podaję z ziemniakami i młodą kapustą. 



niedziela, 15 lipca 2012

Makaron w tuńczykowym sosie





Składniki:
Tuńczyk w oleju
Tuńczyk w sosie własnym
½ paczki makaronu ( 250 g)
Śmietana  ( 180 ml)
1 cebula
Natka pietruszki
Ocet balsamiczny do smaku
Wykonanie:
Tuńczyka w oleju przekładam na patenię razem z olejem , tuńczyka w sosie własnym także dodaję razem z zalewą . Obraną i umytą cebulę kroję w kosteczkę i duszę razem z rybą, do momentu aż zmięknie.  Po około 15 minutach wlewam śmietankę, i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku octem balsamicznym, ale troszkę.  W między czasie gotuję makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem tuńczykowym.  Posypuję posiekaną natką . Smaczne i szybkie danie .

Leczo-tradycyjne -najlepsze Lecsó




Składniki:

5 czerwonych papryk
4 cebule
2 młode cukinie
5 ząbków czosnku
Pomidory bez skórki w puszce  ( 400 g)
30 dkg szynki z kurcząt 
40 dkg kiełbasy drobiowej cienkiej
2 łyżki jarzynki suszonej
Ziele ang. ( 5 kulek)
Pieprz kolorowy ( 10-12 kulek)
3 liście laurowe
Łyka wegety  lub kucharka
½ łyżeczki chilli
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki oleju



Wykonanie:

Najpierw przygotowuję wszystkie składniki i rozkładam do osobnych miseczek. Paprykę myję i oczyszczam z nasion, kroję na kawałki. Cukinię także myję, kroję razem ze skórką. Cebulę i czosnek obieram, myję i kroję. Kiełbasę obieram z osłonki i kroję z szynką w kostkę. Pomidory kroję, i mieszam z zalewą. W garnku rozgrzewam olej, dodaję kiełbasę, szynkę i cebulę z czosnkiem, duszę chwilę aż zmięknie cebula. Następnie wsypuję przyprawy. Mieszam i duszę. Dodaję paprykę i pomidory, po 20 minutach dokładam cukinię i dolewam około 700 ml wody. Gotuję do miękkości cukinii( około 15 minut). Na koniec posypuję natką.




środa, 11 lipca 2012

Zupa ogórkowa


Lekka zupa z kiszonych ogórków, przysmak mojego syna, zajadamy ją wszyscy z ochotą. 
Można podać z ryżem lub z ziemniakami. 






Składniki:


6 kiszonych ogórków


1 duża marchew


1 średnia pietruszka


kawałek selera


3 ząbki czosnku


2 liście laurowe


3 kulki ziela ang


8 – 10 kulek pieprzu


Śmietana około 200 ml


Przyprawa w płynie i pieprz mielony do smaku 



Wykonanie:


Warzywa obieram i myję, ścieram razem z ogórkami  (w blenderze) na wiórki. Przekładam do garnka i zalewam wodą ( około 2 l) dodaję pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i przyprawy. Gotuję jakieś pół godziny. Po tym czasie dodaję śmietanę zahartowaną zupą, mieszam i doprawiam do smaku. Podaję z ziemniakami lub ryżem.  




Gulaszowy misz-masz


Pyszny gulaszowy miszmasz, użyłam mięsa z indyka, ale wieprzowe też będzie dobre. 




Składniki:

½ kg mięsa z udźca indyka
½ kg pieczarek
2 czerwone papryki
2 cebule
2 ogórki kiszone lub korniszony
5 -6 ząbków czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela ang
10-12 kulek pieprzu kolorowego
2 duże łyzki czerwonej papryki w proszku
2 łyżki suszonej włoszczyzny
1 łyżka kucharka
3 łyżki oleju słonecznikowego


Wykonanie:
Pieczarki myję, obieram i kroję w plasterki, przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję parę minut, następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Mięso dokładnie myję i kroję na kawałki. Cebulę obieram, myję i dokładnie osuszam, kroję w pół księżyce. Do garnka wlewam olej, wsypuję cebulę chwilkę duszę mieszając, po chwili dodaję mięso, duszę razem z cebulą, dodaję wcześniej przygotowane pieczarki. Następnie dodaję przyprawy, mieszam i zalewam gorącą wodą. Gotuję jakieś pół godzinki. Paprykę myję , oczyszczam z nasion, i kroję w słupki, tak samo kroję ogórki . Dodaję do mięsa , mieszam i gotuję następne pół godziny. Na koniec zagęszczam skrobią. Podaję ze świeżym chlebkiem, lub solo;)

niedziela, 1 lipca 2012

Dip czosnkowy z krakersami



Składniki:

paczka krakersów koktajlowych

7 ząbków czosnku

2 serki śmietankowe

1 serek czosnkowy

ew. oliwki nadziewane czosnkiem




Wykonanie:

Serki przekładam do miseczki. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do miski z serkami, wszystko razem dokładnie mieszam. Można posolić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odkładam na jakąś godzinkę do lodówki. Po tym czasie wykładam „dip” czosnkowy na talerzyk. Następnie układam na większym talerzu, a na nim układam w około krakersy. Można ponabijać oliwki z czosnkiem na wykałaczki i poukładać obok „dipu”


Muszle z sardynkami



Składniki:
1 puszka sardynek w pomidorach
Serek śmietankowy
Papryka w proszku
Makaron duże muszle

Wykonanie:

Makaron gotuję al’ dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzam i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Sardynki przekładam do miski,   dodaję serek i mieszam do usyskania masy. Przyprawiam słodką papryką. Ostudzone „muszle” napełniam pastą sardynkową, i układam na talerzyku, wstawiam  do lodówki. Wyciagam przed samym podaniem i  posypuję lekko papryką. 


Udka i ziemniaczki z frytkownicy bez tłuszczu



Pyszne, chrupiące udka i ziemniaki , upieczone bez dodatku tłuszczu we Frytkownicy ActiFry






Składniki:
2-3 szt. udek z kurczaka
6 ziemniaków
2 pełne łyżki  czerwonej papryki w proszku
Czosnek w granulkach
Sól i pieprz






Przygotowanie:
Udka dokładnie myję , osuszam i dzielę na połówki . Nacieram porządnie papryką,  posypuję czosnkiem, solą i pieprzem ( czarnym mielonym). Przekładam do frytkownicy Actifry.  Nastawiam czas 45 minut.  Ziemniaki obieram, myję i gotuję. Po ugotowaniu odcedzam i  pozostawiam aby odparowały. Gdy kurczak jest już upieczony wykładam go na miskę, przykrywam folią aby nie ostygł. Ziemniaczki przekładam do frytkownicy i piekę około 10 minut na pozostałym z kurczaka tłuszczu.
Podaję z surówkami. 





Surówka z pekinki i brokuł



Składniki:
½ dużej, lub 1 mniejsza  kapusta pekińska
2 czerwone papryki
½  brokuła
Olej słonecznikowy  6 łyżek
Woda  6 łyżek
sos koperkowo-ziołowy 2 opakowania

Przygotowanie:
Kapustę pekińską oczyszczam z  przywiędłych liści, myję , osuszam i drobno kroję. Przekładam do miski. Z  umytej papryki wycinam gniazda nasienne, przepłukuję w środku, osuszam i kroję na małe kawałki. Brokuł płuczę pod bieżącą wodą,  odcinam łodyżki , a różyczki drobno siekam.  Wszystko przekładam do miski z pekinką. W miseczce przygotowuję sos koperkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaję do warzyw i dokładnie mieszam. Zostawiam na pół godzinki aby składniki się „przegryzły”. Podaję do  pieczonych mięs.