piątek, 7 grudnia 2012

Śledzie w sosie chrzanowo żurawinowym

Następna odsłona śledzika:)) 
Oczywiście wyszło pysznie, zachęcam do skorzystania z przepisu:)


Śledzie można podać w pucharkach lub miseczkach, świetna przystawka i ozdoba Wigilijnego stołu:)
_______________________________



4 -5 płatów  śledzi marynowanych
Cebula
Słoik marchew z groszkiem ( ½ l)
5-6 korniszonów
2 łyżki majonezu
Słoiczek chrzanu z żurawiną ( 180 g)
Sól, pieprz wg smaku
½ łyżeczki rozmarynu

Śledzie obieram ze skóry, i kroję w kostkę. Marchew z groszkiem odcedzam z zalewy,  przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam.
Obraną cebulę i  korniszony kroję w drobną kosteczkę.
Chrzan przekładam do miski , dodaję 2 łyżki majonezu ( Babuni) i mieszam.
W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki i groszku, następnie  cebulka i śledzie, na to wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i na górę śledzie, wierzch polewam sosem i dekoruję. 
Smacznego;)











Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

2 komentarze:

  1. Czy można go przygotować w jednej większej misce dzień przed podaniem, czy lepiej podawać zaraz po przygotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne ze można, smaku to nie zmieni, ale w pucharkach ładniej się prezentuje :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...