piątek, 30 listopada 2012

Żurek deczko odchudzony



2 l  wywaru / bulionu  warzywnego
½ l zakwasu na żurek
Parę  suszonych grzybków
Łyżka zmielonych suszonych grzybów
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Suszona zmielona włoszczyzna  ( 2 łyżki)
Sól do smaku
Łyżka majeranku
Kubek kwaśnej śmietany ( 180 ml)
2 laski chudej drobiowej kiełbasy
Planta lub olej do podsmażenia kiełbasy
 ______________________________

Wywar warzywny podgrzewam, dodaję liść laurowy, ziele ang.  plasterki czosnku , wsypuję zmielone grzyby oraz  włoszczyznę i połamane  suszone. Gotuję całość około 25  minut.  Po tym czasie wlewam zakwas , dalej gotuję często mieszając aby się nie przypalił.
Kiełbasę kroję w półplasterki, i podsmażam na patelni. Gotową dodaję do żurku.
Śmietanę hartuję gorącym żurkiem i dodaję do całości. Mieszam i gotowe.
Podaję z ziemniakami i jajkiem na twardo.






9 komentarzy:

  1. a ja lubię ten tłusty ;p
    pozdrawiam!
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mężuś woli ten na wędzonce, z dodatkiem tłuściutkiego boczusiu hahhaaa, też czasem robię:)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. a mi ta wersja podoba się bardzo!
    dobra alternatywa dla odchudzających się:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm... zjadłoby się, ale dzieciaki nie przepadają za kwaskowatymi zupami... dzisiaj ogórkową zostawiły dla psa... a ja tak lubię:(
    Diana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli przepis na najlepszy obiadek na świecie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...