czwartek, 8 listopada 2012

Sałatka z kurczakiem granatem i dresingiem



Podwójna pierś z kurczaka 
Do marynaty: 
1 łyżka suszonej cebuli 
1 łyżka papryki 
2 łyżki oleju słonecznikowego 
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
1 łyżeczka octu winnego 
Sól do smaku 
Pieprz mielony 
Rozmaryn 
_____________________________ 
Mała kapusta pekińska 
Ogórek 
Pomidor 
Granat 
Dresing: 
Olej sezamowy 
Ocet balsamiczny 
Sól

Pierś myję i dzielę na pół. W miseczce łączę składniki marynaty, pokrywam nią dokładnie kawałki mięsa, zakrywam folią i odstawiam (nawet na całą noc) do lodówki. Na drugi dzień smażę piersi, nie dodaję już tłuszczu ponieważ jest w marynacie.

Umytą kapustę drobno szatkuję, układam na talerzu. Ogórka obieram, kroję w półplasterki, tak samo „traktuję” pomidora. Rozkładam na kapuście. Pierś kroję na dowolne kawałki i przekładam na warzywa. Posypuję ziarenkami granatu i polewam dresingiem lub dipem czosnkowym.

Składniki dresingu łączę razem, na 4 części octu balsamicznego 1 część oleju sezamowego, solę do smaku.

2 komentarze:

  1. wygląda interesująco. własnie jestem na etapie poszukiwań połączen z granatem, bo będe walczyć z tym owocem w niedzielę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, granat nadaje lekkiej kwaskowatości, jest kapitalny:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...