środa, 21 listopada 2012

Pierś indycza z szybkowaru


Pyszne, delikatne mięso z indyka ,na dodatek niskokaloryczne. Przygotowane w szybkowarze, podane z ulubioną surówką zasmakuje każdemu :)
Polecam :)




½ kg pierś indycza 

Na marynatę 
Olej 2-3 łyżki 
Łyżka papryki słodkiej 
Szczypta chilli 
Łyżka lubczyku 
Szczypta kurkumy 
Natka pietruszki suszona 
Łyżeczka czosnku w granulkach 
Łyżeczka majeranku 
2 łyżki sosu sojowego 
łyżeczka suszonych grzybów zmielonych na mączkę 
Sól do smaku







Najpierw sporządzam marynatę. Łączę olej z przyprawami, i dokładnie mieszam. Mięso pozbawiam zbędnych błon i tłuszczu, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram obficie przygotowaną marynatą z każdej strony, przygotowaną pierś odstawiam do lodówki, im dłużej tam poleży, tym lepiej, minimum godzina. 

Następnie rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju, i obsmażam mięso . Przekładam do szybkowaru, dodaję 50 ml wody. Duszę 30 minut od momentu wzrostu ciśnienia. 

Gotową pierś kroję na porcje i podaję z surówkami. Pyszne, soczyste i aromatyczne danie.






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

5 komentarzy:

  1. Wygląda na to, że masz bardzo smacznego bloga bo ja też z ogromną przyjemnością nominuję Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ewuniu, już się w to wgryzam hihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziwi mnie trochę te 50 ml wody. To raczej za mało na szybkowar. Czy to nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:)
      Te 50 ml w zupełności wystarczy, chyba ze chcesz zrobić sos, wtedy trzeba więcej)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...