środa, 24 października 2012

Wątróbka w sosie z tymiankiem

Bardzo lubimy wątróbkę, najbardziej drobiową , z kurczaka lub indyka, można ją smażyć, dusić piec, gotować, itp...dzisiaj zapraszam na duszoną w sosie z tymiankiem, wyszła pyszna:)



50 dag wątróbki drobiowej
300 ml mleka
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag masła
Listek laurowy
Pieprz czarny
Ziele angielskie
Sól pieprz mielony
Tymianek suszony
Łyżka śmietany
Skrobia kukurydziana do obtoczenia wątróbki






Wątróbkę myję, wycinam zbędny tłuszcz i błonki, dzielę na odpowiednie kawałki. Zalewam w misce mlekiem i zostawiam aby się w nim moczyła minimum godzinę. Po tym czasie odcedzam ją z mleka. Obtaczam w skrobi.

Cebulę i czosnek obieram, myję, osuszam i kroję w plasterki. 
W rondlu rozpuszczam masło, obsmażam wątróbkę z każdej strony, dodaję cebulę i czosnek, mieszam, duszę przez chwilę , zalewam wrzątkiem ( tak aby woda przykryła wątróbkę) dodaję przyprawy, gotuję pod przykryciem do miękkości wątróbki ( 10 -15 minut) 


Na koniec dodaję łyżkę śmietany , posypuję tymiankiem i mielonym pieprzem. Na talerzu posypuję natką i czerwoną papryką. Podaję w towarzystwie ogórka kiszonego. 




1 komentarz:

  1. Uwielbiam wątróbkę i każde jej urozmaicenie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...