czwartek, 18 października 2012

Rosół z udek kurczaka


U nas niedziela bez rosołku nie ujdzie, raz drobiowy, drugim razem wołowy, mieszany albo z królika, smakuje zawsze!

Zajadamy go najczęściej z makaronem nitki, ale można też z ryżem, lanymi kluseczkami, z grysikiem czy ziemniakami.  
Pyszny też z wątróbką, o kluskach wątrobianych nie wspomnę :D





3 udka z kurczaka ( około 1,20 kg)
3 marchewki
1 pietruszka
mały seler lub ½ średniego
½ cebuli
liście lubczyku i selera
Sól
pieprz ziarenka
ziele angielskie
2 ząbki czosnku
łyżka suszonej, zmielonej włoszczyzny








Udka dokładnie myję, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję. Ewentualne „szumy” zbieram łyżką. Gotuję wolno na małym ogniu.

Marchew, seler,czosnek i pietruszkę obieram i myję. Dodaję do gotującego się rosołu. Połówkę cebuli opiekam na gazie i również dodaję do całości. Dodaję pieprz, ziele angielskie , zmieloną suszoną włoszczyznę i sól ( około 2 łyżeczki, trzeba próbować )umyte liście selera i lubczyku kładę na wierzch.

Zostawiam tak rosół, ma tylko „pyrkać” (powoli się gotować). Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyciągam je, mięso wykorzystuję do innego dania, warzywa dodaję wg życzeń domowników do rosołu:)

Rosół można podać  między innymi z makaronem, najlepiej „nitki” posypany zieleniną, natką lub koperkiem:)










4 komentarze:

  1. Widzę, że nie tylko ja uważam rosół za świąteczny :) I robie tak samo, ale ile kucharek - tyle rosołów. Twojego chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny musi być ten rosołek...

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...