sobota, 6 października 2012

Marchew duszona do obiadu


 Taką marchewkę gotowała moja babcia, jako dziecko mogłam ją zajadać codziennie, niekiedy dodawała groszku zielonego, też bardzo smaczne. 

Polecam ! Spróbujcie;))





60 dag marchwi
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
10 dag masła
Kostka rosołowa bez chemii  
8 kulek pieprzu kolorowego
Przyprawa w płynie i pieprz mielony
2 łyżki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia 


Marchew należy umyć i obrać. Następnie kroję ją w kostkę. 
Obraną cebulę kroję w piórka, czosnek w plasterki. 

W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę, czosnek ,marchew, kostkę rosołową i pieprz w ziarenkach, mieszam razem i duszę pod przykryciem, raz za czas mieszając. Jak marchew puści sok zalewam całość gotującą się wodą, i gotuję do miękkości marchewki. 

Na koniec zagęszczam skrobią rozmieszaną w wodzie. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą w płynie. 

Marchewka świetnie nam smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub rybą. Jest także doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych. 



 

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam właśnie z groszkiem. Niestety mój Adam nie lubi, więc rzadko ją robię. Ale jak już jest to jem i jem i jem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas odwrotnie, Zbyś z groszkiem ja bez:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga,prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na swoim profilu na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)