czwartek, 25 października 2012

Lekka drobiowa grochóweczka



Pyszna, lekka grochówka, podaję z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ziemniakami.

Doskonała na chłodne jesienne i/lub zimowe obiadki:)



Lekka drobiowa grochóweczka




50 dag groszku żółtego łuskanego


Udko z kurczaka 


Udko wędzone z kurczaka


20 dag cienkiej kiełbasy drobiowej


Łyżka włoszczyzny suszonej


2 liście laurowe


2 ząbki czosnku


3 ziela ang.


Pieprz ziarnisty ( 10 kulek)


Łyżka majeranku


Sól i pieprz mielony do smaku


Przyprawa w płynie















Udko myję, dzielę na połówki , wkładam do 
garnka i zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy( oprócz majeranku) obrany i pokrojony w plasterki czosnek i gotuję do miękkości mięsa.
Gdy udka są już miękkie wyciągam je, studzę i obieram z kości i skóry.
Groszek przepłukuję pod bieżącą wodą, i dodaję do wywaru.Gotuję z groszkiem jakieś 20
 minut( musi być miękki)
Wędzone udka obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroję w pół plasterki i obsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.  
Dokładam do zupy obrane mięso  z udek i obsmażoną kiełbasę. Wsypuję majeranek, doprowadzam do wrzenia i tak jeszcze jakieś 5 minut gotuję powoli.
Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą w płynie.
Podałam z groszkiem ptysiowym. Doskonałym dodatkiem są grzanki. 






2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...