sobota, 13 października 2012

Ciasteczka francuskie z powidłami z orzechową nutką


Szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają...polecam:))






Ciasto francuskie ( 275 g)
1 starte na grubej tarce jabłko
10 dag zmielonych orzechów ( włoskie i laskowe)
3 łyżki powideł śliwkowych
Jajko do smarowania
Brązowy cukier








Płat ciasta francuskiego rozwijam i smaruję po całości rozbełtanym jajkiem.
W miseczce łączę starte jabłko, zmielone orzechy i powidła. Taką masę wykładam na ciasto. Zwijam w rulon, i dzielę na 14 kawałków.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, część pionowo, część na leżąco. Wierzch smaruje jajkiem i posypuję brązowym cukrem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 175 st.C i piekę 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...