poniedziałek, 24 września 2012

Sałatka do słoików papryka z cebulą


Pyszna, słodko kwaśna sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu, lub po prostu na kanapkę;)
Przepis dostałam lata temu od Teresy, koleżanki z pracy:) 
Przy okazji pozdrawiam Terenię :)



3 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
2 łyżki soli kamiennej
Na zalewę
½ l octu 10%
2 l wody
1 szklanka cukru












Paprykę dokładnie myję i  oczyszczam z nasion i białych części,  kroję w paseczki. 

Cebulę obieram, myję i kroję w piórka.  Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na  40 minut.

W między czasie przygotowuję  zalewę, zagotowuję  wodę z cukrem, dolewam ocet.  Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. 
Gotuję od zagotowania  15 minut.

Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.

Jak ostygną wynoszę do spiżarni.

Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków. 





12 komentarzy:

  1. Takie przetwory to specjalność mojej mamy :d Robi coś podobnie, tylko większe plasterki papryki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)Można kroić dowolnej wielkości kawałki, wg gustu:)

      Usuń
  2. Dziś robię tą sałatkę, zobaczymy jak wyjdzie, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że podzielisz się wrażeniami:)

      Usuń
  3. Bardzo fajna alternatywa dla fanów papryki ze słoika ale nie przepadających za konserwową, na pewno zrobię tę sałatkę ponownie najbliższej jesieni

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam zamiar zrobić dzisiaj, nieskomplikowana, inna niż robione dotychczas

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj zrobilam napewno pyszne bedzie , udostepniam na fejsie przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka jest super. Wczoraj robiłam. Nie pasteryzowałam tylko gorącą nakładałam do słoików i odwracałam do góry dnem. Pyszna. Z resztą jak wszystkie przepisy Madzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)