piątek, 10 sierpnia 2012

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami i marchewką


Taką miałam ochotę na eksperymentowanie, a że została mi obrana marchewka 

to wyszło z marchewką, najlepsze na drugi dzień jak od wilgnie...mniammm 

,następnym razem zrobię dużo więcej "wkładu" śliwkowo-marchewkowego :DD



Składniki:

Na kruszonkę - ciasto
30 dkg mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
10 dkg cukru
Łyżeczka pr. do pieczenia

Nadzienie:
40 dkg śliwek węgierek – bez pestek
Marchewka  średnia (15 dkg)
Budyń śmietankowy
Łyżka cukru ( u mnie trzcinowy)
Łyżeczka przyprawy do piernika(p łaska)


Wykonanie:
Obraną i umytą marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach, śliwki rozdrobniłam w blenderze.
Przełożyłam do miski, dodałam budyń ( w proszku) łyżeczkę przyprawy do piernika i cukier, wymieszałam dokładnie.
Przygotowałam „ciasto”,  łącząc składniki palcami, aż powstała  kruszonka. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypałam połowę, i lekko ugniotłam, przełożyłam nadzienie sliwkowe  i dałam resztę kruszonki. Piekłam 45 minut w 170 st.C.
To porcja na małą blaszkę, moja ma 28x23,5 cm
Można z powodzeniem podwoić ilość składników, to ciacho praktycznie nie rośnie




2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...