niedziela, 15 lipca 2012

Leczo-tradycyjne -najlepsze Lecsó




Składniki:

5 czerwonych papryk
4 cebule
2 młode cukinie
5 ząbków czosnku
Pomidory bez skórki w puszce  ( 400 g)
30 dkg szynki z kurcząt 
40 dkg kiełbasy drobiowej cienkiej
2 łyżki jarzynki suszonej
Ziele ang. ( 5 kulek)
Pieprz kolorowy ( 10-12 kulek)
3 liście laurowe
Łyka wegety  lub kucharka
½ łyżeczki chilli
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki oleju



Wykonanie:

Najpierw przygotowuję wszystkie składniki i rozkładam do osobnych miseczek. Paprykę myję i oczyszczam z nasion, kroję na kawałki. Cukinię także myję, kroję razem ze skórką. Cebulę i czosnek obieram, myję i kroję. Kiełbasę obieram z osłonki i kroję z szynką w kostkę. Pomidory kroję, i mieszam z zalewą. W garnku rozgrzewam olej, dodaję kiełbasę, szynkę i cebulę z czosnkiem, duszę chwilę aż zmięknie cebula. Następnie wsypuję przyprawy. Mieszam i duszę. Dodaję paprykę i pomidory, po 20 minutach dokładam cukinię i dolewam około 700 ml wody. Gotuję do miękkości cukinii( około 15 minut). Na koniec posypuję natką.




1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...