poniedziałek, 16 lipca 2012

Aromatyczne mielone

Tradycji nigdy nie za wiele, dzisiaj kotlety mielone, moja Babcia mówiła "siekane".
Podane z młodą kapustką smakują wybornie;)
Polecam! 




Składniki:

1 i ½ kg mięsa wieprzowego( łopatka, karczek, szynka)
2 cebule
6 ząbków czosnku
3 jajka
3 łyżki bułki tartej ( do mięsa)+ do obtoczenia kotletów
Mleko około 100 ml
Sól, pieprz i przyprawa w płynie 
Tłuszcz do smażenia 



Wykonanie:
Mięso myję, kroję na kawałki i mielę wraz z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, myję, kroję i dodaję do mielenia razem z mięsem. W między czasie 3 łyżki bułki tartej zalewam mlekiem i mieszam, ma być rzadka masa( zgęstnieje) odstawiam aby napęczniała. Do zmielonego mięsa wbijam jajka. Dodaję bułkę z mlekiem, pieprz, sól i maggi. Mieszam razem dokładnie. Następnie formuję kotlety, i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam Plantę z olejem i smażę kotlety.


Podaję z ziemniakami i młodą kapustą.


4 komentarze:

  1. Powiem tak, jest po północy, ale gdybym te aromaty miała przed sobą, to bym przynajmniej 2 pochłonęła z tymi wszystkimi dodatkami z fotki. Pycha :) !!!!!!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Takie mega czosnkowe to i ja lubię, gorzej z moimi chłopakami... ALe przepis super!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...