poniedziałek, 16 lipca 2012

Aromatyczne mielone


Nigdy nie za wiele tradycji, kotlety mielone, moja babcia mówiła "siekane"  Podane z młodą kapustką smakują wybornie;)







Składniki:
1 i ½ kg mięsa wieprzowego( łopatka, karczek, szynka)
2 cebule
6 ząbków czosnku
3 jajka
3 łyżki bułki tartej ( do mięsa)+ do obtoczenia kotletów
Mleko  około  100 ml
Sól , pieprz i przyprawa w płynie
Tłuszcz do smażenia ( Planta, olej)





Wykonanie:

Mięso myję, kroję na kawałki i mielę wraz z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, myję, kroję   i dodaję do mielenia razem z mięsem.  W między czasie 3 łyżki bułki tartej zalewam mlekiem i mieszam, ma być rzadka masa( zgęstnieje) odstawiam aby napęczniała. Do zmielonego mięsa wbijam jajka.  Dodaję bułkę z mlekiem, pieprz, sól i maggi. Mieszam razem dokładnie. Następnie formuję kotlety, i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam Plantę z olejem i  smażę kotlety .
Podaję z ziemniakami i młodą kapustą. 



4 komentarze:

  1. Powiem tak, jest po północy, ale gdybym te aromaty miała przed sobą, to bym przynajmniej 2 pochłonęła z tymi wszystkimi dodatkami z fotki. Pycha :) !!!!!!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Takie mega czosnkowe to i ja lubię, gorzej z moimi chłopakami... ALe przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać mniej czosnku, też będą dobre:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)