sobota, 12 maja 2012

Sos pieczarkowy




SKŁADNIKI:

    60 dkg pieczarek
    kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem ang.
    Pieprz mielony ( wg smaku)
    Łyżka masła
    200 ml gęstej śmietany
    3 łyżeczki skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki czyszczę, i kroję w plasterki, następnie przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżeczkę soli , i stawiam na kuchenkę, jak się zagotuje, odcedzam i przelewam dokładnie pod zimną bieżącą wodą, zostawiam aby całkiem ociekły. Na patelnię daję masło, przekładam do niej pieczarki i duszę, jak wyparuje woda dolewam nowej, czynność powtarzam 2-3 razy, na koniec dodaję kostkę bulionową i ciut pieprzu mielonego, jak mało słone można dodać kucharka.W kubku rozprowadzam skrobię ze śmietaną, można dodać troszkę wody. . Jak pieczarki są już gotowe, zagęszczam śmietaną. Taki sos jest świetnym dodatkiem do ryby z grilla, jajek, pulpetów, lub makaronu. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...