poniedziałek, 28 maja 2012

Ciasto z rabarbarem


Sezon  "rabarbarowy" trwa krótko, więc póki czas , korzystajmy z jego smaku :)

Polecam łatwe ciasto z rabarbarem :)


Ciasto z rabarbarem 



Składniki:

25 dag margaryny
4 szkl mąki
2 szkl cukru ( daję mniej)
5 jaj
1 szkl mleka
płaska łyżka  proszku do pieczenia
cukier z prawdziwa wanilią od Kamisa ( pełna łyżka)


dodatkowo:

1 kg rabarbaru

4 łyżki cukru

budyń śmietankowy (op. 40 g)


*szklanka o pojemności 220 ml







Ciasto z rabarbarem 



Wykonanie:

Obrany i pokrojony rabarbar zasypać cukrem w misce, gdy puści sok, wsypać budyń(proszek) i wymieszać.

Z margaryny, mąki i cukru zagnieść palcami kruszonkę. 

Odsypać szklankę kruszonki na później.

 Całe jaja zmiksować z mlekiem i proszkiem do pieczenia.

 Masę wlać do kruszonki i zamieszać łyżką parę razy (mają pozostać grudki). 

Wylać na blaszkę o wymiarach 38 x 27 cm wysmarowaną tłuszczem. 

Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar, posypać pozostałą kruszonką i piec 45 minut w 200 st.C w ustawieniu góra+dół lub z termoobiegiem około 45 minut 180 st.C


ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem










6 komentarzy:

  1. Makusia to moje ulubione ciacho, prześli kawałek :) vikunia

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, zapraszam, upiekę specjalnie dla Ciebie słoneczko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto i bardzo na czasie. Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również serdecznie pozdrawiam )

      Usuń
  4. wygląda smakowicie przydał by mi się teraz do kawy kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Zapraszam następnym razem, to jakos dziwnie znikneło:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)