sobota, 12 maja 2012

Młoda kapustka z koperkiem



 Młoda kapusta jest jedną z moich ulubionych nowalijek;) 
Jest doskonałym dodatkiem do schabowego lub kotletów mielonych. Pachnąca koperkiem wybornie smakuje także ze świeżym chlebkiem:)
 Smacznego:)








Składniki:



    1 mała główka młodej kapusty (dobra cena KLIK)


    pęczek koperku

    1 kostka bulionowa cielęca

    2 łyżki masła

    150 ml śmietany

    2 łyżki skrobi kukurydzianej

sól ( lub przyprawa w płynie) wg smaku

 pieprz cytrynowy wg smaku 








Przygotowanie:


Umytą kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą ( 400 ml).

 Opłukany koperek drobniutko siekam, dodaję do kapusty , dokładam masło i kostkę bulionową. 

Stawiam na kuchence i gotuję około 30 minut, z odchyloną pokrywką, aby odparował nadmiar wody.

 Jak kapusta jest już miękka zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną.

 Doprawiam do smaku pieprzem i ew. solą lub magi.

















4 komentarze:

  1. Oj jak ja lubię taka kapuchę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, tego mi brakuje....swiezej kapusty z koperkiem. I Gdzie ja kupie... u Ciebie jak zwykle pysznie....😊. Poprosze kurierem do mnie ...😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wysyłam Edytko;) Dziękuję za miłe słowa :*

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)