sobota, 12 maja 2012

Gulasz z szybkowaru


Gulasz to pyszne danie jednogarnkowe, podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz z kiszonym ogórkiem to istny rarytas:)
Smak dzieciństwa :) 




SKŁADNIKI:

    60 dkg karczku
    2 cebule
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    6 kulek pieprzu
    łyżka słodkiej papryki
    szczypta chili
    sól wg smaku lub vegeta





Umyty karczek pokroić na kawałki, większe niż przy tradycyjnym gulaszu, włożyć do szybkowaru. 
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, marchew przeciąć wzdłuż, dołożyć do mięsa. 
Dodać przyprawy, przemieszać i zalać wodą, tak aby całość była nią zakryta. Gotować od momenty wzrostu ciśnienia 20 minut. Odstawić z kuchenki, i czekać aż spadnie ciśnienie. 
Następnie przełożyć do innego naczynia, uzupełnić wodą jeśli jest taka potrzeba i zagęścić wodą z mąką, lub/i dodać śmietankę. Najlepiej smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...