sobota, 12 maja 2012

Gulasz z szybkowaru


Gulasz to pyszne danie jednogarnkowe, podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną i kiszonym ogórkiem to istny rarytas:)


SKŁADNIKI:

    60 dkg karczku
    2 cebule
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    6 kulek pieprzu
    łyżka słodkiej papryki
    szczypta chili
    łyżeczka Wegety

PRZYGOTOWANIE:

Umyty karczek pokroić na kawałki, większe niż przy tradycyjnym gulaszu, włożyć do szybkowaru. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, marchew przeciąć wzdłuż, dołożyć do mięsa. Dodać przyprawy, przemieszać i zalać wodą, tak aby całość była nią zakryta. Gotować od momenty wzrostu ciśnienia 20 minut. Odstawić z kuchenki, i czekać aż spadnie ciśnienie. Następnie przełożyć do niższego naczynia , uzupełnić wodą jeśli jest taka potrzeba i zagęścić wodą z mąką, lub dodać śmietankę. Najlepiej smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)