czwartek, 10 maja 2012

Botwinka z koperkiem


Wspaniała wiosenna zupa, 

podany z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami smakuje wybornie:)


Botwinka z koperkiem






    2 pęczki młodej botwinki
    1/2 pęczka koperku
    4 kostki bulionu cielęcego lub wywar/bulion z kurczaka, cielęcy   lub wołowy
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżeczki cukru
    180 g kwaśnej śmietany
    kucharek wg smaku
    pieprz czarny mielony
    2-3 łyżki koncentratu barszczu( Krakus)








Botwinkę i koperek dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Odkładam aby ociekła woda, następnie kroję drobniutko, liście, łodygi i maleńkie buraczki. Koperek siekam osobno, i zostawiam w miseczce. Nastawiam wodę ( około 2 l) z dodatkiem bulionu cielęcego i dwoma łyżkami octu winnego. Dodaję pokrojoną botwinkę, 2 łyżeczki cukru, i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Po tym czasie śmietanę hartuję gorącym barszczem i wlewam do garnka z zupą, dodaję także posiekany koperek, 2-3 łyżki barszczu Krakus,oraz świeżo zmielony pieprz, wszystko mieszam i nakładam na talerze.
Podaję z jajkiem na twardo i ziemniakami. Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)